fbpx

Aikido: Η Εκπαιδευτικη Διαδικασια

Στο Aikido, για να μπορέσει ο ασκούμενος να αντιληφθεί τη φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί η πολεμική τέχνη και επομένως να την αξιοποιήσει προς όφελός του θα πρέπει να ακολουθήσει ένα κατάλληλο βιωματικό σύστημα εκπαίδευσης. Ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα τον εισάγει σταδιακά στην τέχνη, χωρίς τη παραμικρή αίσθηση φόβου. Στο Aikido ο ασκούμενος λειτουργεί φυσικά και φυσιολογικά όπως συμβαίνει ή θα έπρεπε να συμβαίνει και στη καθημερινότητά του.

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι, προφανώς, ευθύνη του κάθε εκπαιδευτή/δασκάλου.

Στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης οι επιθέσεις όσο και οι τεχνικές άμυνας είναι προκαθορισμένες και προσυμφωνημένες. Ο επιτιθέμενος (uke) θα κάνει την επίθεση με μια συγκεκριμένη κινησιολογία και ο αμυνόμενος (nage) θα κάνει την άμυνα με μια συγκεκριμένη κινησιολογία. Οι κινήσεις είναι συμφωνημένες και ως εκ τούτου οι δύο ρόλοι συνεργάζονται ώστε να τις φέρουν σε πέρας.

Στη διάρκεια της προπόνησης οι ασκούμενοι εναλλάσσουν τους ρόλους του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου. Στα πλαίσια της εξάσκησης όλοι κάνουν τις τεχνικές με όλους ανεξαρτήτως φύλου, σωματότυπου, ηλικίας, εμπειρίας ζωής και εμπειρίας στη τέχνη. Ο προχωρημένος προσαρμόζει την τεχνική του έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει τον αρχάριο, ο αρχάριος αξιοποιεί την εμπειρία και τις υποδείξεις του προχωρημένου μαθητή.

Στην αρχή οι κινήσεις των αρχάριων είναι χονδροκομμένες χωρίς αρμονία και αρκετές φορές δίχως νόημα. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο η κινησιολογία αποκτάει νόημα γίνεται πιο ρευστή, πιο ακριβής και πιο δυναμική. Με την επανάληψη και την ομαλή εισαγωγή προχωρημένων τεχνικών ο ασκούμενος βιώνει το Aikido σαν κάτι το φυσικό σαν μια προέκταση του εαυτού του. Σε προχωρημένο επίπεδο οι τεχνικές του Aikido ολοκληρώνονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα με το αποτέλεσμα να έχει προαποφασισθεί από την πρόθεση της επίθεσης.

Σταδιακά αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί την ανταλλαγή πληροφοριών που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο ρόλων σε σωματικό επίπεδο. Αναγνωρίζει την δύναμη που αποκτά το σώμα όταν αυτό αλλά και το μυαλό παραμένουν χαλαρά αλλά ταυτόχρονα επικεντρωμένα στο σημείο δράσης.

Αργότερα θα χρησιμοποιεί αυτή τη βιωματική εμπειρία σε κάθε μορφής επικοινωνία (=ανταλλαγή πληροφοριών) στην οικογένεια, στην εργασία, στο σχολείο κ.ο.κ. Με την ίδια φιλοσοφία της μη βίας, επ’ ωφελείας και των δύο εμπλεκομένων μερών (win to win approach).

Τελικά, μακροπρόθεσμα προσαρμόζει το Aikido πάνω στην δική του προσωπικότητα.

Πηγή: Aikido Center, Αντώνης Πανταζόπουλος 11/2011

Ας μεινουμε
σε επαφη!